Pisci/Pesnici Gosti

Ona i on

Ona je bila pametna, obrazovana, lepa žena. Žena u čijim se očima mogla slutiti njena pronicljivost, ali i strast. Žena bez mane. Ili, skoro bez mane, jer znao joj je jednu, ili je to samo u njegovim mislima bila njena jedina mana. Pripadala je drugom čoveku. A ona, iako pripadajuća, dozvolja-vala je da je dotiču bistrine uma drugih, one u kojima je prepoznavala samu sebe. Tako je potvrdila da je pripadnost sebi i svom damaru njena jedino potrebna snaga u ova vučja vremena.I pored svega, on je, negde na dnu svoje duše, sakrio od svih, čak i od samoga sebe, slutnju da njegova oštro-umnost, njegova nesebična osećajnost dotiču njena sva čula. Slutio je da ga doži-vljava kao čoveka ravnopravnog sebi, kao umetnika divljenja vrednog, a u toj sakri-venoj slutnji tinjala je njegova bleda nada da žena u njoj, krajičkom vatrenog oka u tom čoveku i umetniku vidi muškarca. Ona je znala da se ne da naslutiti ono čega nema ili čega nije bilo, da li u ovom ili nekom prošlom ili budućem životu. To saznanje čuvalo je njeno srce od ledenica stvarnosti što se, i sad dok piše, zabijaju u srce srne u njoj. „Neka nas na ovom svetu, bolji je zbog tebe, bolji je zbog mene u njemu“ , mislila je. Znao je tu srnu uplašenu u šumi punoj zverinja koje je u njoj gledalo samo plen, samo njeno telo koje bi da rastgnu.
Ona je žudela da neko primeti kako je srnino oko bistro od suza, kako je duboko kao more, a toplo kao septembarsko sunce. Sve to je on video i osećaj ga je snažno odvlačio od srne kao lovine. U toj ženi tražio je sebe isto tako uplašenog i ranjivog. Ali njena lepota je bila takva da ni njega nije ostavljala ravnodušnim. I nije bio ravnodušan, mada, znao je da divlji svet u kojem su živeli nikad ih ne može toliko približiti jedno do drugog. Znao je, a ipak želeo da i ona ponekad ima isti taj, njegov, osećaj.
Dok je ležala, u bunilu groznice, pomalo ljuta na sebe zbog bolesti kojoj je dozvolila da joj uzme životnu snagu, mis-lila je o njegovim versama. Kad god bi uspela da pridigne glavu sa jastuka, čitala je njegove misli skrivene u stihovima. Lagano je isceljivala, vraćao joj se sjaj u očima. “ Sve je u redu čim postoji neko ko me mislima isceljuje.“ Znala je da to nije iluzija, već da joj njegove misli zaista pomažu da okrepi posustale telo i dušu. A on je u svakom treptaju njenog oka video svoje spasenje. U tom sjaju gledao je svoje dane kad u groznici sopstvene vatre goreo. U svakom treptaju slušao je reči joj neizgovorene i tako zanesen sedao na njen prag. Sedeo je tako neprimetan bilo kome osim oku uplašene srne. Sedeo je i čekao a da ni sam nije znao šta, ali bio je ubeđen da će se to što čeka jednog dana pojaviti, baš tu na njenom pragu. A ona, ona je svoju srnu čuvala i od njega i od sebe. „Da li joj je bolje na svom ili njegovom pragu?“, pitala se. Odgovore nikad ne rekoše – ni jedno drugome, ni sami sebi.

 

735 Ukupno pregleda 1 Pregleda danas

Tags:

Andjelko Zablaćanski

About Andjelko Zablaćanski

Anđelko Zablaćanski, rođen je 4. decembra 1959. godine u Glušcima kod Bogatića. Školovao se u rodnom mestu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Poeziju, aforizme i kratke priče piše od rane mladost. Objavio je samostalne zbirke pesama: Ram za slike iz snova (1992), Igra senki (2004), Ptica na prozoru (2007), San napukle jave (2009), Raskršća nesanice (2011), Pijano praskozorje (2014) i zbirku aforizama Palacanje (2006). Na 21. Šumadijskim metaforama u Mladenovcu (2008), u kategoriji kratke priče, dobio je prvu nagradu za pripovetku Vezirove suze. Na sanktpeterburškom poetskom festivalu Poezija ulice (2014) osvojio je ravnopranvo prvo mesto sa još četiri pesnika pesmom Dobročinstvo (Baronu Štiglicu). Nekoliko pesama prevedeno mu je na ruski jezik i objavljeno u ruskim časopisima, a takođe i on je prevodio neke od ruskih pesama. Priređivač je dobro prihvaćenih i posećenih internet sajtova svetske i naše poezije. Glavni je urednik elektronskog časopisa Suština poetike. Živi u Glušcima.

One Response to “Ona i on”

  1. On 5. marta 2016. at 03:27 Miljka responded with... #

    Posebna – neverovatno dobra priča

    Zadovoljstvo je bilo čitati je

Add your response