Pisci/Pesnici Gosti

Odlomak iz romana „Dorćolske lipe“

Lipe su moje drveće. Sve dorćolske ulice mirišu na lipe. Miris prodoran, jak, kao da je neko prosuo celu flašicu parfema. Uvek sam se pitala, zašto ne postoji parfem „Dorćolske lipe“, kao što je postojao onaj „Pokošeno seno“
Bila su to lepa sećanja. Nisam htela da ih izbrišem, mada nije sve vezano za miris lipa posle kiše, bilo lepo. Postojala su neka sećanja koja sam htela da potisnem, jer brisanje nije bilo baš najbolje rešenje. Sećanja na takve dane i događaje obično ostaju zauvek, koliko god se trudiš da ih nema, trud je uzaludan. Pokušavala sam sećanja sistemom eliminacije da podelim na lepa i ružna. Ono što je bilo najinteresantnije, ružna sećanja uvek su samo jednim potezom uklanjala ona lepa.
U proleće 1972. lipe su mirisale jače nego ikad. Polagala sam ispit zrelosti i bila ludo zaljubljena u jednog Marka. Toliko sam bila zaljubljena, da sam jedva uspevala da pročitam dva slova, spremajući se za maturu. Marko je bio moj par u klupi, kroz celo školovanje. Nismo se odvajali, postali smo simbol škole. Kada je neko govorio da ide u školu „Janko Veselinović“ ili Prvu gimnaziju, pitali su ga za Marka i Veru.

2188 Ukupno pregleda 1 Pregleda danas

Tags:

Miroslava Đušić Nedeljković

About Miroslava Đušić Nedeljković

Miroslava Đušić Nedeljković rođena je u Beogradu, gde živi i radi. Pisanjem se bavi još od školskih dana i do sada je objavila 6 romana. Trilogija „PROVINCIJALKA“, sa naslovima „VALJEVKA“, „BEOGRAĐANKA“ I „NATALIJA“, te roman „DŽEM OD KAJSIJA“. Ove romane je objavila izdavačka kuća „ŽIRAVAC“ iz Požege. Roman „LJUBAV ME NIŠTA NIJE PITALA, DOGODILA SE“ objavilo je IZDAVAŠTVO PTT SRBIJA, i deo je edicije „MUZIKA DUŠE“, i nagrađen, štampanjem romana. Ovih dana završila je svoj šesti roman „DORĆOLSKE LIPE“. Nada se da će opravdati poverenje svih koji su do sad voleli da čitaju ono što ona piše.

No comments yet.

Add your response